Hvornår har du sidst tjekket om din backup virker?

sep 7, 2022 | IT-drift, IT-sikkerhed

Spar din virksomhed for unødig nedetid og økonomisk tab med en velovervejet og gennemtestet backup-strategi. Datatab er uanset årsag et alvorligt problem, der kan have konsekvenser for din virksomhed langt ind i fremtiden. Det kan derfor betale sig at implementere en backup-strategi, der forbereder din virksomhed på det uventede.

Datatab er et alvorligt problem for alle virksomheder – uanset størrelse. Flere års arbejde kan være tabt, og forretningskritiske data der mistes, har ofte en varig indvirkning på virksomhedens økonomiske sundhed.

Hvis din virksomhed ikke har en backup-løsning, kan konsekvenserne være store, hvis ikke fatale. Virksomhedens daglige funktionalitet nedsættes eller kan gå helt i stå, fordi der bruges tid og ressourcer på at genetablere de mistede filer. Genskabelse af data kan være en lang og dyr proces, som i værste tilfælde kan resultere i, at virksomheden må lukke.

Der kan være flere årsager til datatab, hvoraf nogle kan forebygges eller reduceres, hvis du i forvejen kender til de typiske grunde til datatab.

Typiske  årsager til datatab

Lasse Pedersen, technical sales specialist for Comby, forklarer, at datatab oftest er genereret af medarbejderne:

Vi ser ofte malware og utilsigtet sletning af filer, som typiske grunde til, at vores kunder mister deres data”.

Malware dækker over en række sotwareprogrammer, som krypterer, ødelægger eller blokerer virksomhedens data. Det fungerer typisk ved, at medarbejderne åbner en vedhæftet fil eller et link i en mail, hvorefter malwaren begynder at kryptere specifikke mål og inficere virksomhedens netværk. Virksomheden har dermed ikke mulighed for at tilgå sine data, før en stor løsesum er betalt til de it-kriminelle.

Malware dækker over en række sotwareprogrammer, som krypterer, ødelægger eller blokerer virksomhedens data. Det fungerer typisk ved, at medarbejderne åbner en vedhæftet fil eller et link i en mail, hvorefter malwaren begynder at kryptere specifikke mål og inficere virksomhedens netværk. Virksomheden har dermed ikke mulighed for at tilgå sine data, før en stor løsesum er betalt til de it-kriminelle.

Utilsigtet sletning eller overskrivelse af vigtige filer er almindelige brugerfejl, men kan have store konsekvenser for virksomheden. Flere års arbejde kan være tabt, og slettes forretningskritiske data, kan virksomheden opleve nedetid i måneder. For at minimere datatab på grund af menneskelige fejl, kan digital oplæring af medarbejderne give dem kendskab til virksomhedens systemer, samt lære dem at se faresignalerne ved skjult malware.

Harddiskproblemer opleves også som typiske problemer til datatab. Harddisken er en skrøbelig del af computeren, og nedbrud kan skyldes slid, tab, overophedning eller ophobning af støv. Det er vigtigt at være opmærksom på specifikke tegn, der indikerer harddiskfejl, så du kan tage en backup, før det er for sent.

Tegn på harddiskfejl når computeren:

    • Bliver hurtigt varm
    • Ofte fryser 
    • Bliver langsommere
    • Har svært ved at åbne
    • Støjer i form af klik-lyde
data recovery

Vigtigt med en backup-strategi

Selvom du kan reducere risikoen for datatab, ved at give dine medarbejdere en digital oplæring, kan du aldrig værne dig fuldstændigt mod menneskelige fejl, hacking, tyveri, brand eller andre uforudsigeligheder.

Til gengæld kan du undgå permanent datatab ved at have en backup-strategi, som sikrer, at din virksomhed hurtigt og effektivt kan gendanne den mistede data.

 ”I led med at mange virksomheder i dag er digitaliseret, risikerer de jo at miste hele deres eksistensgrundlag, hvis deres data går tabt. Så det at have en god backup-strategi, som virker, er utroligt billigt i forhold til, hvad der ellers kunne ske. Det er ikke mere anderledes and at forsikre sit hus eller sin bil”, siger Lasse Pedersen

 En god strategi kan, som Lasse forklarer, spare dig for en masse penge, og ikke mindst din virksomheds overlevelse, hvis du skulle udsættes for en stor mængde datatab. Men hvad indebærer en god backup-strategi?

 Ifølge Lasse Pedersen er der fire punkter, du skal implementere i din strategi:

 

Planlagt restore test

En vigtig del af din backup-strategi er at afprøve, om alle virksomhedens filer og dokumenter er sikkerhedskopieret – og om de kan gendannes. Med en planlagt restore-test får du vished om, at din backup fungerer efter hensigten, hvis uheldet skulle være ude. Det anbefales at en restore-test foretages hvert halve til hele år.

 

Regelmæssig backup

Ødelagt eller mistet data kan ikke gendannes fra før den sidste backup er taget. Derfor er det en rigtig god strategi at vælge nogle backup-tider, som passer ind i virksomhedens tidsramme. Laves der regnskaber om formiddagen, er det strategisk godt at tage en backup herefter. Planlæg derfor dine backups efter virksomhedens arbejdsgang, så du får gemt vigtige data, lige efter de er produceret.

 

Backup i driftstid

Nogle backup-løsninger belaster netværket og serveren, så systemets ydeevne nedsættes. For at undgå nedetid, er det en god ide at vælge et system, der kan sikkerhedskopiere dine filer samtidig med, at medarbejderne bruger virksomhedens systemer. På den måde skal arbejdet i virksomheden ikke sættes på standby, mens en backup foretages.

To lokationer

Fordelen ved både at have en online og en lokal backup er, at du for det første har en sikkerhedskopi to steder. Dette øger sikkerheden af dine data, da de både er gemt på den lokale server, men også online ved eksempelvis en cloud-løsning. Bliver serveren stjålet eller ødelagt, findes en ekstra kopi i skyen.
Omvendt kan du med en lokal backup være sikret, at dine filer stadig vil gemmes, selvom internettet afbrydes.

Cloud backup

Skræddersyet sikkerhedsløsning til din virksomhed

Har du brug for en strategi, som sikrer din virksomhed mod datatab? Hos Comby får du adgang til et stærkt hold af specialister, som hjælper dig med at planlægge en backup-strategi, der passer til din virksomhed. Uanset skadens omfang, kan en cloudbasseret løsning forhindre permanent datatab, så din virksomhed kommer hurtigere tilbage i normal drift.

Hos Comby overvåger vi din cloud backup dagligt. Det vil sige, at vi reagerer, hvis vi får en fejlmelding på din backup. Udover at systemet selv meddeler fejl, holder vi også selv øje med, om systemet skulle overse visse fejlmeldinger. Med en løsning fra Comby er dine data altid sikret.

 

E-bog akeqanngitsoq:

Apeqqutit sisamat IT-mi ingerlatsinermik pitsaasumik qulakkeerinnittut

E-bog akeqanngitsoq aajuk, taanna IT-mik ingerlatsinerit qulakkeerusukkukku apeqqutinik sisamanik akisassannik imaqarpoq. E-bog-ip IT allanut suliakkiunnerani kiisalu kikkunnit sullinneqassanerlutit toqqaanissannut sorpiaat nakkutigissaneritit sammivai. outsourcing af din IT samt valget af IT-leverandør.

Elektroniskimik atuagaq IT-mik ingerlatsinermut allanullu suliakkiinermut tunngasoq | Comby

Ilanngutassiat kingulliit

Hardware-as-a-Service: Alt i én løsning

Hardware-as-a-Service: Alt i én løsning

Hardware as a Service (HaaS) er en ny løsning som vinder mere og mere frem i IT-verdenen – og med god grund. HaaS-modellen tilbyder en lang række fordele, som ikke er set før ved leasing- eller lejeaftaler.Udskiftning til nye hardwareløsninger, kan for mange...